Vleermuis

Hét moment om te isoleren!

Kraamseizoen voorbij, isoleer nu uw spouwmuur!

Nu is het moment om uw spouwmuur te laten isoleren!

Vanaf begin augustus is het kraamseizoen van de vleermuizen voorbij. Dit betekent dat het weer mogelijk is om uw spouwmuur te laten isoleren. Wacht niet te lang, want voor je het weet is het half november en dan beginnen de beestjes aan hun winterslaap. Dit is dus de perfecte tijd om actie te ondernemen!

Waarom nu isoleren?
Het isoleren van spouwmuren werd vorig jaar grotendeels stilgelegd door een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat eerst ecologisch onderzoek naar vleermuizen moest plaatsvinden. Dit jaar heeft de overheid besloten dat huiseigenaren de komende drie jaar zonder zo'n onderzoek hun spouwmuur mogen isoleren. Dit moet dan wel buiten de winterslaapperiode (van begin maart tot begin april) en buiten het kraamseizoen (van begin augustus tot half november) gebeuren. Dit betekent dat u nu snel moet handelen om uw spouwmuur nog dit jaar en voor de winter geïsoleerd te krijgen.

Natuurkalender

Het aanbrengen van vleermuis werende maatregelen moet plaatsvinden volgens en in overeenstemming met de natuurkalender.

natuurkalender_maanden

natuurkalender_geel Winterperiode - Toegestaan, maar de woning is pas vleermuisvrij ná de winterperiode. natuurkalender_groen Toegestaan, na 5 dagen is de woning vleermuisvrij.
natuurkalender_geel-groen kopie Effectiviteit vleermuiswerende maatregelen moet worden ingeschat door een ecoloog (avondtemperatuur 2 dagen achtereen >10˚C). natuurkalender_rood Kraamperiode - Niet toegestaan.

Natuurvriendelijk isoleren

Bij natuurvriendelijk isoleren, wordt de spouwmuur enkele dagen voor het isolatiemateriaal wordt aangebracht vleermuisvrij gemaakt. Dit doen wij door flapjes te plaatsen over openingen in de gevel, zodat vleermuizen wel kunnen vertrekken, maar niet terug kunnen keren. Na enkele dagen is de spouwmuur gereed om geïsoleerd te worden. Daarnaast zorgen wij, in overleg met u, voor voldoende verblijfplekken in de gevel of alternatieve verblijfsruimtes zoals vleermuizenkasten in de omgeving van uw woning waarin de dieren weer terecht kunnen.

Wacht niet langer en zorg ervoor dat uw woning klaar is voor de komende winter!

Natuurvriendelijk_isoleren_woning

Snel handelen voor een geïsoleerde woning

Wilt u voor de winter profiteren van een goed geïsoleerde woning en de bijbehorende voordelen, zoals meer wooncomfort, lagere energielasten en waardestijging van uw woning? Neem dan snel contact met ons op. Ons team staat klaar om u te helpen met het natuurvriendelijk isoleren van uw spouwmuur.

Adviesgesprek aanvragen