Scherm­afbeelding 2024-10-04 om 12.25.34

K-waarde

De globale isolatiewaarde van de woningschil

Wat wordt er bedoeld met K-waarde?

Met de K-waarde wordt globale isolatiewaarde van de woningschil aangeduid. Hiermee krijg je een beeld van het warmteverlies bij o.a. het dak, de buitenmuren, de vloer en de ramen. Een wand is vaak opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. Hierdoor kan de k-waarde pas bepaald worden nadat de wand volledig staat. Daarnaast worden ook het soort materiaal en de dikte van de wand meegenomen bij het bepalen van de K-waarde. Tegenwoordig wordt de K-waarde ook wel U-waarde genoemd.

De EU heeft alle lidstaten strengere regels opgelegd wanneer het gaat over isolatie en energiebesparing bij nieuwbouw en renovatie van huizen. Deze regels zijn opgesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Binnen de EU moeten de huizen dus aan een bepaalde K-waarde voldoen. Volgens de nieuwe EPB-wetgeving uit 2015 mogen nieuwbouwhuizen niet hoger scoren dan K40. Een huis komt pas voor het passiefhuis-certificaat in aanmerking bij een K-waarde tussen de 10 en 20.

Hoe lager de K-waarde, hoe beter

Zoals bij de meeste isolatiewaarden, geldt ook bij de K-waarde: hoe lager, hoe beter. Een lagere K-waarde zorgt dus voor minder warmteverlies en betekent dat uw woning beschikt over een hoog isolatieniveau. Het grootste voordeel hiervan is dat de warmte niet zomaar ontsnapt uit de woning, waardoor de energiekosten dus aanzienlijk lager zullen liggen. Als bewoner bent u dus gebaat bij een zo laag mogelijke K-waarde. Natuurlijk brengt een lage K-waarde aanvankelijk investeringen met zich mee. Toch zijn deze investeringen snel teruggewonnen door de besparingen op uw energierekening.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden van constructieonderdelen met hun maximale vereiste van K-waardes:

Daken en plafonds 0,4 W/m²K
Muren 0,6 W/m²K
Vloeren mits contact buitenomgeving 0,6 W/m²K
Gewone vloeren 0,4 W/m²K
Deuren 2,9 W/m²K

 

K-waarde berekenen

U kunt de K-waarde van uw huis berekenen door alle afzonderlijke U-waardes van het huis bij elkaar op te tellen en daarbij ook rekening te houden met de compactheid van het huis. Dit is een logische factor om rekening mee te houden, aangezien een compact huis minder geveloppervlakte heeft waar warmte langs verloren kan gaan. Het is niet heel eenvoudig om zelf de k waarde te berekenen. Dit komt omdat er rekening moet worden gehouden met elke afzonderlijke laag op het gebied van type, materiaal en dikte.

Andere belangrijke isolatiewaarden zijn:

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

cta-default