R-waarde
Het isolatievermogen per vierkante meter van een materiaallaag
R-Waarde, ook wel Rd-waarde of Rm-waarde
De r-waarde wordt gebruikt om te bepalen wat het isolatievermogen per vierkante meter van een materiaallaag is. Het verschil met de lambda waarde is dat bij de R-waarde rekening wordt gehouden met de dikte van het materiaal. Vandaar ook de term materiaallaag.
De r-waarde wordt ook wel Rd-waarde of Rm-waarde genoemd en staat voor Resistence Declared (Rd) of Resistence Material (Rm). Of in het Nederlands de thermische weerstand van eenmateriaallaag. Met de R-waarde wordt het isolerend vermogen van bijvoorbeeld muren, glas, daken en vloeren aangegeven. Dat is dus wezenlijk anders dan de Rc-waarde, waar het isolerend vermogen van een constructiedeel wordt aangegeven. Bijvoorbeeld van een spouwmuur of combinatievloer.
R-waarde berekenen (+ formule)
Het berekenen van de R-waarde hangt af van de materialen waaruit de constructie bestaat. De materiaalsoort wordt aangegeven met de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde). Vervolgens wordt de materiaaldikte in meter(s) gedeeld door de λ-waarde.
Formule: R-waarde = d / λ in m²K/W
Uitleg formule:
- d staat voor de dikte in meters
- λ staat voor de lambda waarde van het materiaal (ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt).
- m²K/W staat voor hoeveel warmte in graden Kelvin er per vierkante meter per seconde verloren gaat als het verschil tussen binnen en buiten 1°C.
Voorbeeldberekening
De Rm-waarde van een gespoten purschuim laag met een fictieve dikte van 15 centimeter (o,15 meter) wordt als volgt berekend:
Rm = d / λ
Rm = 0,15 / 0,030 (zie tabel hierboven)
Rm = 5 m²K/W
Meer isolatiewaarden
Wilt u naast de isolatiewaarde van een materiaallaag ook de isolatiewaarde per materiaalsoort of constructiedeel weten? Bekijk dan onze uitgebreide informatie over alle andere isolatiewaarden:
Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.