Prinsjesdag 2024 | Ruim budget voor verduurzaming in Miljoenennota

Verduurzaming hoog op de agenda in de Miljoenennota

Prinsjesdag 2024 | Derde dinsdag van September

Miljoenennota en Rijksbegroting

Tijdens Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota en Rijksbegroting voor 2025. In de Miljoenennota heeft de overheid de verduurzaming van woningen en monumenten weer hoog op de agenda geplaatst. Dit past binnen de bredere ambitie om Nederland duurzamer te maken en de klimaatdoelen te halen. De overheid investeert het komende jaar fors in isolatie, energiezuinige maatregelen en ondersteuning voor eigenaren van woningen en monumenten.  

Investeringen in verduurzaming van woningen en monumenten  

In de plannen voor 2025 zijn verschillende bedragen opgenomen om verduurzaming te stimuleren:  

  • 472 miljoen voor woningisolatie via het Nationaal Isolatie Programma,  
  • €374 miljoen voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, inclusief monumenten, 
  • €22 miljoen aan subsidies voor energiebesparende maatregelen voor particuliere huiseigenaren,
  • €112 miljoen voor het Warmtefonds, dat duurzame warmtemaatregelen ondersteunt.
     

Grote investeringen in woningisolatie  

Een belangrijk onderdeel van de verduurzamingsplannen is het Nationaal Isolatie Programma. Hiervoor is maar liefst €472 miljoen gereserveerd voor 2025. Dit programma richt zich op het verbeteren van de isolatie van woningen, wat niet alleen de CO₂-uitstoot vermindert, maar ook zorgt voor lagere energiekosten voor huiseigenaren. Daarnaast komt er een extra €22 miljoen beschikbaar voor subsidies voor particuliere huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen nemen.  

Duurzame monumenten  

Ook monumenten krijgen net als in 2024 extra aandacht. De overheid investeert in het energiezuinig maken van deze bijzondere gebouwen, zonder het historische karakter te verliezen. Er wordt in totaal €374 miljoen vrijgemaakt voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, waaronder veel monumenten vallen. Dit geeft eigenaren van monumentale panden de mogelijkheid om hun gebouwen toekomstbestendig te maken.  

Warmtefonds: toegang tot duurzame warmte  

Voor woningeigenaren die willen overstappen op duurzame warmteoplossingen, is er €112 miljoen beschikbaar in het Warmtefonds. Dit fonds biedt financiële ondersteuning voor maatregelen zoals de installatie van warmtepompen en aansluiting op warmtenetten. Dit sluit aan bij de ambitie om steeds meer woningen gasvrij te maken.  

Bedragen nog niet definitief 

Hoewel de plannen in de Miljoenennota 2025 veelbelovend zijn, moeten de genoemde bedragen nog definitief worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dit betekent dat er tijdens de politieke besluitvorming nog wijzigingen kunnen plaatsvinden. De kans dat de verduurzamingsplannen volledig worden afgewezen, is klein, omdat verduurzaming en klimaatmaatregelen breed gedragen worden binnen de politiek. 

Verduurzaming loont!  

Investeren in verduurzaming is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Beter geïsoleerde woningen verbruiken minder energie, wat leidt tot lagere maandelijkse lasten. Ook voor (eigenaren van) monumenten zijn er voordelen, zoals subsidies voor het energiezuinig maken van historische panden. Door te profiteren van subsidies en financiële ondersteuning, kunnen monumenten verduurzaamd worden zonder afbreuk te doen aan het historische karakter.   

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw woning of monument?  

Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen u meer vertellen over isolatie, energiebesparing en het verduurzamen van uw pand.