Steigerbaas
Sjors Bontekoning
Takkenkamp 'stikt' van de bazen. Allemaal mensen die met passie en veel kennis invulling geven aan hun vak. Sjors is zo'n baas, een steigerBAAS. In zijn specifieke vak geeft hij invulling aan onze dienst 'bereikbaarheid'. Iets dat het aanbod van Takkenkamp echt compleet maakt en onze klanten ontzorgt. Wij spraken Sjors op een mooie dag in West-Friesland, de thuisbasis van Koedooder.
Vertel eens iets over jezelf
''Ik ben Sjors Bontekoning, 43 jaar. Ik ben getrouwd met Macha, ook werkzaam bij Koedooder als medewerker projectadministratie. Samen hebben we twee kinderen. In augustus werk ik hier 27 jaar. Dat is al een mooi lange tijd. Ik ben hier binnengekomen om voeger te worden, maar daar was destijds geen werk in. In de eerste periode ben ik met de hakkers mee geweest om alle voegen eruit te hakken. Ik ben toen blijven hangen voor ongeveer vijf jaar. Toen ontstond het steigerwerk, ik vond dat eigenlijk zo leuk (en de toenmalige directeur ook) dat we daarin zijn gaan doorpakken. We zijn toen enorm gaan groeien als bedrijf. De vraag werd steeds groter. Al snel liep er en ploeg van 9 a 10 man en daar werken we nu standaard mee.''
Wat is je functie binnen Koedooder?
''Ik ben Projectleider Steigerbouw. Ik zie het zelf meer als allesdoener. De calculaties, offertes, werkvoorbereiding, steigerinspecties, planning, controles, jongens aansturen, werkjes opstarten. Eigenlijk alles van A tot Z.''
Help je ook nieuwe steigerbouwers? Leid je ze op?
''Ikzelf eigenlijk niet. Je leert het vak het beste van de vakman. Als er nieuwkomers zijn, dan gaan ze met de steigerbouwers mee en leren het vak in de praktijk. Tuurlijk kan ik een nieuwkomer wat kneepjes van het vak leren, maar dat gebeurt toch meestal en het beste door de steigerbouwer op locatie zelf. Ik zit voornamelijk op kantoor of in de auto om voor de mannen alles goed voor te bereiden en te organiseren. Moeilijkere of uitdagende klussen start ik vaak zelf op of ik help erbij zodat de basis goed is. Vaak kunnen de jongens daarna zelfstandig door.''
"Ik houd van oplossingen bedenken, innoveren en kijken wat er beter en sneller/efficiënter kan."
Waarom koos je ooit voor het steiger vak?
"Ik heb er eigenlijk niet bewust voor gekozen, ik was 16 jaar en ik ging van school af omdat ik geen zin had om te leren. Uiteindelijk bleken steigers echt mijn ding. Lekker creatief zijn met onderdeeltjes. Er zijn zoveel onderdelen beschikbaar bij de fabrikanten dat je mooie en leuke dingen kan maken. Ik houd van oplossingen bedenken, innoveren en kijken wat er beter en sneller/efficiënter kan.''
Wat zijn de dagelijkse uitdagingen binnen het steiger vak?
''Dat je voldoende goede mensen hebt, dat je ploegen goed beschikbaar zijn en dat je goede ploegen hebt die het werk goed aan kunnen. Handjes kan iedereen wel leveren maar je moet wel mensen hebben die genoeg productie draaien, die verstand hebben van dit vak en gemotiveerd zijn."
Wat zijn bij het echte steigerwerk de grootste uitdagingen?
"Het belangrijkste is dat je de juiste resultaten behaald. Zowel in de uiteindelijke kwaliteit van de steiger als het financiële resultaat. Goede calculaties en de juiste tekening/werkvoorbereiding zijn enorm belangrijk. Je wilt toch het werk bij/van de concurrent wegkapen. Dus een goede oplossing tegen een verkoopbare, maar voor ons ook goede prijs. En dat is soms een hele uitdaging."
"Het heeft veel voorbereiding gevraagd, heel veel prefab werk op de grond wat met de kraan op zijn plek is gehesen, en als alles dan op de centimeter nauwkeurig goed uitkomt geeft je dat wel echt voldoening."
Merk je dat de concurrentie steeds groter wordt of is dat vergeleken met vroeger anders?
"De laatste tien jaar zijn er veel bedrijven bijgekomen die renovatiesteigers voor schilders en dat soort projecten hebben. Hebben we daar last van? Enerzijds wel, maar we hebben veel vaste en betrouwbare klanten waar we voor werken. Dus we hebben genoeg werk! We maken veel offertes, maar het meeste werk komt toch wel binnen via wederzijds vertrouwen met vaste klanten. Ons kent ons."
Wat is nou echt een project wat je nog is bijgebleven?
"Het grootste project is wel De Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar geweest. Met de klim naar de hemel in 2018. We moesten heel veel steigers bouwen rondom de kerk met grappentorens. Daarbij mochten we nergens op de leiden daken staan. Ook moest alles steunen op de muren en de dakgoten. Daar zijn we met 4-5 man inclusief ik zes weken aan het bouwen geweest. En ook door de kerk heen op 20 meter hoogte! Daar hebben we een brug gemaakt van de ene naar het andere raam waar mensen overeen konden lopen. Die is mij wel echt bijgebleven. Het heeft veel voorbereiding gevraagd, heel veel prefab werk op de grond wat met de kraan op zijn plek is gehesen, en als alles dan op de centimeter nauwkeurig goed uitkomt geeft je dat wel echt voldoening. Dan ben je daar echt trots op!"
Wat merk je dat collega's lastig vinden aan het steigerbalk? Waar liggen misschien drempels?
"Op zich gaat het allemaal wel goed; we bereiden alles waar mogelijk tot in de puntjes nauwkeurig voor. We hebben getrainde jongens die echt weten wat ze moeten doen en al jaren bij ons werken. Vaak hebben die al aan een simpele schets met foto genoeg. Voor collega's zoals projectleiders en werkorganisatoren die het vak niet (goed) inhoudelijk kennen, merk ik dat ze het onderdeel steiger niet altijd makkelijk vinden. Hiervoor benaderen ze dan de steigerafdeling die graag met hen meekijkt en denkt."
"Het is een leuk vak waarbij elke dag anders is en waarbij je op plekken komt waar je in het dagelijks leven niet zo snel komt."
Waarom zouden mensen/nieuwe collega's voor het vak moeten kiezen?
"Waarom? Omdat we hard mensen nodig hebben. Het is een leuk vak waarbij elke dag anders is en waarbij je op plekken komt waar je in het dagelijks leven niet zo snel komt. Je bent niet wekenlang met dezelfde klus bezig. Je bent echt gevarieerd aan het werk, op soms hele mooie locaties. De ene keer zit je in Nibbixwoud, de andere keer in Amsterdam. Het maakt je werk leuk om elke keer op en andere locatie bezig te zijn. Dan ben je bezig bij een kerktoren, dan weer bij een project met rijtjeswoningen. En daarnaast de fijne collega's die je hebt. Je bouwt toch een band op met elkaar, en dat is heel leuk om te zien. Je werkt samen naar iets heel moois toe."
We spoelen de tijd even terug naar toe je 20 jaar was, stel het steigervak is niet mogelijk, waar zou je dan werken?
"Dan was ik waarschijnlijk nog steeds bezig geweest met het uithakken van voegen. Ik had daar geen hekel aan, ik vond het juist leuk om te doen. Ik weet niet of ik iets anders specifiek leuk had gevonden. Toen ik nog op school zat, was ik vooral bezig met planten. De agrarische school, dat had ook gekund, maar of ik daarvoor had gekozen weet ik niet. Durf ik niet te zeggen."
Wie is of zijn voor jou binnen de Takkenkamp Groep een echte baas?
"Een steigerploeg die makkelijk zijn productie en kwaliteit haalt, efficiënt werkt, lol heeft in zijn werk, zijn afspraken nakomt, netjes naar de klant en zelfredzaam is."
"Je maakt lange dagen en dat moet je wel willen. Het hoeft allebei niet 100% te zijn maar zo lang jij laat zien dat het werk leuk vindt, hard wilt werken en bij wilt leren, heb ik dat snel genoeg in de gaten."
Heb je liever iemand met de juiste instelling of de juiste kennis?
"Allebei eigenlijk. Kennis van zaken moet je eigenlijk wel hebben in het steigervak, anders wordt het gewoon heel lastig. Dit kan je echter ook leren. Maar de juiste instelling is zeker niet minder belangrijk. Je maakt lange dagen en dat moet je wel willen. Het hoeft allebei niet 100% te zijn maar zo lang jij laat zien dat je het werk leuk vindt, hard wilt werken en bij wilt leren, heb ik dat snel genoeg in de gaten."
Wat maak het zo leuk om steigerBAAS bij Takkenkamp Groep te zijn?
"Voor mij toch wel de vrijheid die ik heb. Je komt hier 's ochtends om 5:45 uur, om de steigerploegen op te starten. Om 6:45 doen we een bakkie met de kantoorcollega's om samen de dag mee te beginnen, 7:00 uur gaan we weer verder met het werk. De ene keer doe ik calculaties, de andere keer doe ik wat werkvoorbereiding. Soms heb je plotseling een spoedopname, dan sap je de bus in en ga je naar de locatie om het te bekijken." Bedankt Sjors voor een kijkje in jou interessante en belangrijke vak!
Ook bij ons werken?
Ben jij onze nieuwe collega? We stellen ons graag persoonlijk aan je voor. De beste combinatie tussen wat je kan, wat er bij je past en wat wij bieden is het doel. Bekijk de site voor de actuele vacatures.