tocht in de woning
Waar komt tocht in huis vandaan
Waar komt de tocht in huis vandaan?
Stel, u zit op de bank en ervaart opeens een koude wind langs uw voeten. Alle ramen en deuren zijn gesloten, maar toch ervaart u een vervelende koude wind die er niet hoort te zijn. In dat geval is de kans groot dat u last heeft van tocht in huis. Dit zorgt voor vervelende ongemakken, waardoor het lastig is om de juiste temperatuur in uw huis te bewaren. Vandaar dat vele veel mensen zichzelf de volgende vraag zullen stellen: waar komt de tocht in huis vandaan? Bij Takkenkamp leggen we u graag uit wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost.
Waar komt tocht vandaan?
In de meeste gevallen wordt tocht in huis geassocieerd met een koude ongewenste luchtstroom. Over warme lucht in huis wordt zelden gesproken. Vaak denkt men dat deze koude lucht van buiten af in het huis wordt geblazen. Echter, is dit niet het geval. Door verschillende vormen van luchtdruk in diverse ruimtes, kan de balans onjuist zijn. Hierdoor verplaatst de lucht zich van de ene ruimte naar de andere ruimte, waardoor u last kunt krijgen van tocht.
Eén van de oorzaken dat u deze onaangename koude wind kunt ervaren, is omdat de ventilatie in het huis niet in orde is. Een andere mogelijkheid is dat er een kleine kier zich in de gevel bevindt. Ook kan de oorzaak komen doordat het plafond, de wanden of de vloeren koud aanvoelen. Vaak wordt er ook gedacht aan een openstaande brievenbus die moet worden afgesloten of tochtborstels te plaatsen. Helaas ligt het probleem vaak dieper, waardoor deze oplossing weinig effect zullen hebben. Kortom, onderzoek tocht in huis om de daadwerkelijke oorzaak te vinden. Takkenkamp staat voor u klaar om u te informeren.
Tocht in huis signaleren
Tocht in huis opsporen? Bij Takkenkamp hebben wij voor u een aantal handige tips om de koude wind in huis op te sporen. In sommige gevallen is het voor de hand liggend waar de tocht vandaan komt. In andere gevallen vergt dit meer zoekwerk. Dit kunt u zelf op de volgende manieren doen:
- Inspecteer per kamer alle kieren en naden van uw huis. Onderzoek bijvoorbeeld de ramen, deuren of de kozijnen.
Mocht deze inspectie van kieren u niet verder helpen, dan zou u het volgende kunnen doen:
- Maak uw hand vochtig en houd uw hand naar voren. U zou hierdoor kunnen voelen waar de koude wind vandaan zou kunnen komen.
- Ook is het mogelijk om een kaarsje aan te steken. Bekijk de vlam en inspecteren hoe de vlam van het kaarsje wakkert in de ruimte.
Geen tocht meer in huis
Om tocht buiten te houden, is het essentieel om naden en kieren dicht te maken. Hierdoor voorkomt u warmteverlies en ervaart u geen koude wind meer langs uw voeten. Maar wat zijn de tocht oplossingen? Wij van Takkenkamp zetten de mogelijkheden graag voor u op een rij:
Spouwmuurisolatie
Een huis tochtvrij maken kan onder andere met spouwmuurisolatie. Wanneer er een open ruimte is tussen de binnen- en buitenmuur van uw huis, kan muurisolatie gebruikt worden om de buitenmuur van uw huis te isoleren. Spouwmuurisolatie heeft namelijk het effect om de warmte in het huis te bewaren en de koude lucht buiten te laten. Bij de keuze voor spouwmuurisolatie zijn verschillende materialen mogelijk, namelijk:
- Minerale wol (glaswolvlokken): Dit bestaat uit 80% gerecycled glas en wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bindmiddelen.
- EPS parels: Vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen (EPS). Dit bestaat hoofdzakelijk uit waterstof en koolstof. Deze componenten zijn bijzonder milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid.
- Isolatieschuim (aminotherm): Aminotherm is een speciaal nieuw ontwikkeld UF-schuim en is een open cel, thermo hardende schuim die in vloeibare vorm wordt geleverd en ter plekke wordt verwerkt.
Tochtstrippen
Wilt u specifiek voorkomen dat tocht ontstaat door de naden en kieren? Dan zou u kunnen kiezen voor tochtstrips. Tochtstrips kunnen op verschillende plekken worden geplaatst. Veel is hierin mogelijk. Denk hierbij aan een tochtstrip bij de deur of een deurborstel. Ook is het mogelijk om voor een tochtband te gaan een tochtstrip te plaatsen bij de brievenbus. Een andere mogelijkheid is een dorpelstrip.
Geschikte ramen
Heeft u een ouder huis met enkel glas? Dan is de kans groot dat tocht zich via deze manier uw huis binnendringt. Bij Takkenkamp adviseren wij u om voor een hoog rendement glas te kiezen, ook wel HR++ glas genoemd. Dit type glas is dubbel glas waarvan de spouw gevuld is met edelgas en omringd is met een coating. Het gas in de spouw zorgt voor een betere isolatie waarde. Daarnaast zorgt de metalen coating voor een reflecterende werking: hij reflecteert de warmte van uw radiator. Uw warmte blijft daardoor beter in uw huis.
Kozijnen
Tocht via de kozijnen komt vaak door kieren bij draaiende kozijndelen. Denk hierbij aan ramen, deuren of de aansluiten van een kozijn aan de gevel. Om ervoor te zorgen dat tocht wordt tegengehouden, kan het volgende hieraan bijdragen:
- Zorgt dat kozijnen zo goed en netjes mogelijk zijn afgekit.
- Tevens is het mogelijk om de kozijnen van uw huis te isoleren.
- Kies voor kunststof of houten kozijnen met de beste isolatiewaarde.
Vloerisolatie
Ook is een goed geïsoleerde vloer een vereiste om tocht in uw huis te voorkomen. Hierdoor blijven namelijk uw voeten warm én blijft de kruipruimte vooral droog. Heeft u een houten vloer? Dan zou u kunnen kiezen voor glaswol of steenwol. Heeft u een andere soort vloer? Dan is het belangrijk dat het juiste materiaal wordt gekozen. Bij Takkenkamp hebben wij vakmannen om voor u de juiste keuze te kunnen maken. Of het nu gaat om een houten vloer, kruipruimte of zoldervloer, wij hebben de kennis voor u in huis!
Dakisolatie
Het zal u vast niet zijn ontgaan, maar de meeste warmte verdwijnt via het dak. Zodra het dak tocht, verliest u hierdoor extra warmte. De tocht kan vaak veroorzaakt worden door naden tussen dakplaten, de aansluiting hiervan of in de nok van het dak. Hierdoor lopen de stookkosten onnodig op. Daarom is dakisolatie in dit geval geschikt. Ook hierin zijn verschillende opties.
Benieuwd welk isolatiemateriaal voor uw huis het meest geschikt is? Vraag het onze vakmensen!
Meer weten?
Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen wat betreft het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op.