Natuurvriendelijk isoleren

Vleermuizen zijn nuttige dieren die bijdragen aan het ecosysteem. In Nederland komen meerdere soorten vleermuizen voor. Ze spelen een belangrijke rol in het onder controle houden van insectenpopulaties, zoals muggen en motten. Een enkele vleermuis kan per nacht honderden tot duizenden insecten verorberen. Ze bieden dus een natuurlijke vorm van plaagbestrijding.
Daarnaast kunnen vleermuissoorten bijdragen aan de bestuiving van planten en de verspreiding van zaden. Dit is belangrijk is voor de biodiversiteit.
Vleermuizen verschuilen en nestelen zich op plekken met een constante temperatuur en weinig verstoring, bijvoorbeeld in gebouwen, waaronder in spouwmuren. Naast spouwmuren nestelen vleermuizen zich ook in holle bomen, zolders, schuren, bunkers en kerkzolders.
Spouwmuren zijn ideaal als rust- en overwinteringsplaats. Ze bieden vleermuizen een veilige en beschutte leefomgeving met een stabiele temperatuur. Ze gebruiken de spouwmuur als kraamkamer om hun jongen groot te brengen, om te overwinteren of om te schuilen tegen roofdieren en slechte weersomstandigheden.
De vleermuis is in Nederland een beschermde diersoort. Ze zijn beschermd onder de Wet natuurbescherming. Habitatverlies, klimaatverandering en menselijke ingrepen zorgen ervoor dat hun aantallen afnemen, waardoor ze extra bescherming nodig hebben.
Door vleermuizen en hun leefgebieden te beschermen, wordt bijgedragen aan de biodiversiteit en het behoud van deze dieren. Dit betekent dat hun verblijfplaatsen niet zomaar verstoord of verwijderd mogen worden. Het is verboden om vleermuizen te verjagen uit spouwmuren, opzettelijk te doden, te verwonden of te verstoren. Ook het afdichten van spouwmuren zonder de juiste procedures kan leiden tot hoge boetes.
Vleermuizen kiezen hun verblijfplaatsen zorgvuldig. Spouwmuren zijn aantrekkelijk vanwege stabiele temperatuur en de bescherming tegen roofdieren en weersinvloeden.
De constante temperatuur en beschutte ligging maken spouwmuren tot een veilige haven. Kieren en openingen langs dakranden en gevels bieden vleermuizen toegang tot de ruimte tussen de muren.
Sommige vleermuizen gebruiken de spouwmuur alleen in de zomer, terwijl andere soorten er ook in de winter blijven. Ze houden hier hun winterslaap, vaak met meerdere vleermuizen bij elkaar.
Vleermuizen eten enorme hoeveelheden insecten, zoals muggen en motten. Hierdoor dragen ze bij aan een natuurlijke plaagbestrijding, wat gunstig is voor de biodiversiteit.
Het ontdekken van vleermuizen in de spouwmuur kan lastig zijn, omdat ze vooral ‘s nachts actief zijn. Er zijn echter enkele signalen die kunnen wijzen op hun aanwezigheid:
Hoewel vleermuizen nuttig zijn, kunnen ze in sommige gevallen overlast veroorzaken.
Vleermuizen zelf veroorzaken geen schade aan de constructie van een woning. Hun uitwerpselen kunnen echter vlekken veroorzaken op gevels en vensterbanken.
In sommige gevallen kunnen vleermuizen hoorbaar zijn in de muur. Ook kan de ophoping van uitwerpselen en urine een geur verspreiden.
Vleermuizen in Nederland vormen geen direct gevaar voor de gezondheid van mensen. Ze dragen zelden ziektes over en bijten niet zomaar.
Vleermuizen en hun verblijfplaatsen zijn wettelijk beschermd. Het is daarom essentieel om zorgvuldig om te gaan met hun aanwezigheid bij werkzaamheden aan de woning.
Vleermuizen zijn. beschermde dieren. Volgens de wet mogen vleermuizen en hun verblijfplaatsen niet verstoord of vernietigd worden zonder vergunning.
Het verstoren of doden van vleermuizen zonder ontheffing kan leiden tot forse boetes en juridische gevolgen.
Bij isolatiewerkzaamheden moet er rekening worden gehouden met vleermuizen en hun verblijfplaatsen. Dankzij nieuwe wetgeving is een ecologisch onderzoek niet meer verplicht als een eDNA-onderzoekwordt uitgevoerd.
Voordat je jouw spouwmuur laat isoleren, is het verplicht om rekening te houden met eventuele vleermuizen.
Bij natuurvriendelijk isoleren wordt rekening gehouden met de bescherming van vleermuizen en hun verblijfplaatsen. Dit betekent dat, wanneer vleermuizen aanwezig zijn, isolatiewerkzaamheden op een verantwoorde manier uitgevoerd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld door de isolatiewerkzaamheden uit te voeren buiten kwetsbare periodes, zoals de kraamtijd en de winterslaap. Daarnaast worden alternatieve verblijfplaatsen, zoals vleermuiskasten aangebracht.
De natuurkalender speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is een richtlijn die bepaalt wanneer isolatiewerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden zonder vleermuizen te verstoren. Er mogen geen werkzaamheden plaatsvinden tijdens de kraamtijd en tijdens de winterslaap. Door deze planning in acht te nemen, wordt het welzijn van de vleermuizen gewaarborgd en kunnen woningen toch op een duurzame en verantwoorde manier worden geïsoleerd.
Op 7 maart 2024 heeft de Nederlandse overheid een belangrijke maatregel gepubliceerd. De eDNA-onderzoeksmethode (omgevingsDNA) is officieel goedgekeurd en opgenomen in de Omgevingswet. Dankzij deze maatregel kan bij een negatieve eDNA-test (geen vleermuissporen) het hele jaar door geïsoleerd worden. Deze methode is alleen van toepassing op grondgebonden woningen.
Door de introductie van eDNA-onderzoek zijn wij in sommige gevallen minder afhankelijk de natuurkalender bij Spouwmuurisolatie. De uitvoering van eDNA-onderzoek is opgenomen in onze werkprocessen. Hiervoor werken we samen met een gecertificeerd onderzoeksinstituut.
Wil je zeker weten dat jouw spouwmuurisolatie volgens de wet en natuurvriendelijk wordt uitgevoerd? Neem contact met ons op voor deskundig advies.