PIR isolatie

Alles weten over PIR als isolatiemateriaal

Wat is PIR isolatie?

PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is een kunststof isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal bevat een gesloten cellenstructuur waardoor het isolatiemateriaal zeer goed bestand is tegen vocht. PIR isolatie bestaat uit een zogenaamde ringstructuur. Deze ringstructuur zorgt voor een goede thermische isolatie, maakt de isolatieplaat stabieler en geeft het isolatiemateriaal veel goede kenmerken voor warmte-isolatie.

PIR isolatie is enkel beschikbaar in de vorm van isolatieplaten. Deze harde en vaak gelige isolatieplaten bestaan uit een hard schuim. Vaak zijn de isolatieplaten bekleed met een laag aluminium. Door de toevoeging van deze aluminium laag zijn de isolatieplaten zeer geschikt voor onder andere het isoleren van platte daken. De toevoeging van aluminiumfolie aan de isolatieplaten maakt de platen tevens nog meer bestand tegen vocht.

Takkenkamp fotografie-86-1

Waarvoor kunt u PIR isolatie het best gebruiken?

PIR isolatieplaten worden vooral veel gebruikt voor de isolatie van daken vanwege de hoge isolerende waarde van het isolatiemateriaal. Via het dak gaat de meeste warmte in een woning of gebouw vaak verloren, door gebruik te maken van PIR isolatieplaten zorgt u ervoor dat warmte niet verloren gaat. Naast dakisolatie is PIR ook zeer geschikt voor het isoleren van veel andere bouwtechnische aspecten van een woning. Zo wordt PIR ook ingezet voor het isoleren van hellende en platte daken, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

Isolatiewaarde PIR

De isolatiewaarde van PIR ligt met 0,023 – 0,026 W/Mk zeer hoog in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals glas- en rotswol die een lambda waarde van 0,040 W/Mk hebben. Ondanks dat het isolatiemateriaal vrij dun is, heeft het een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor ruimtes met minder ruimte zeer goed geïsoleerd kunnen worden en warmteverlies wordt tegengegaan.

Takkenkamp Groep-322-1

De voordelen van PIR isolatie

PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan PUR en wordt daardoor ook gezien als een verbeterde versie van PUR isolatie. Naast de hoge isolatiewaarde heeft PIR isolatie nog heel veel andere voordelen voor het isoleren van uw woning:

  • PIR isolatieplaten zijn zeer gemakkelijk om te snijden en te verwerken, omdat ze zo licht zijn.
  • De goede thermische werking van PIR isolatieplaten heeft een gunstig effect op uw energieverbruik.
  • De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
  • Door de zeer goede isolerende werking van pir kan er met dunnere isolatieplaten gewerkt worden, waardoor er ruimte wordt bespaard.
  • De brandveiligheid van pir is hoger dan de brandveiligheid van pur.
  • PIR isolatie heeft een hoge levensduur welke een positieve invloed heeft op uw woon- en leefomgeving.
  • PIR isolatie heeft tevens een hoge beloopbaarheid, wat zeer gunstig is voor het aanbrengen en onderhouden van de isolatie van platte daken.


De nadelen van PIR isolatie

Naast de vele voordelen die PIR isolatie u kan bieden, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden wanneer u voor PIR als isolatiemateriaal kiest:

  • Omdat PIR een kunststof materiaal is, wordt er bij de productie van PIR gebruik gemaakt van schadelijke en giftige stoffen. Hierdoor behoort PIR niet tot de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen.
  • PIR isolatieplaten zijn niet flexibel. Hierdoor is het moeilijk om dit isolatiemateriaal te vervormen.
  • Bij het snijden van de PIR platen kan het zijn dat snijafval aan de kleding blijft plakken, dit snijafval is vervolgens moeilijk te verwijderen. Zorg er dus voor dat u oude kleding draagt wanneer u uw woning zelf gaat isoleren met PIR.

Meer weten?

PIR isolatie is een van de beste isolatiematerialen voor het isoleren van verschillende ruimtes in uw woning. Wilt u zelf ontdekken welke voordelen het voor uw woning kan hebben? Vraag een gesprek aan met één van onze isolatie-adviseurs en ontdek de mogelijkheden.

Adviesgesprek aanvragen