Purschuim
Is purschuim schadelijk of veilig voor uw gezondheid of veilig?
Veilig aanbrengen
Een welbekend isolatiemateriaal is PUR of purschuim. Het materiaal wordt gebruikt in allerlei vormen, zoals purschuim en purplaten. Vaak wordt het gebruikt voor vloerisolatie of spouwmuurisolatie. PUR wordt niet alleen als isolatiemateriaal gebruikt maar zit ook in veel producten. Het zit zelfs in uw telefoon, auto of bureaustoel. Soms zijn er negatieve geluiden over PUR. Zo zou PUR schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar is dit schadelijk voor de gezondheid of een veilig product? Waarom gaat het in enkele gevallen waarin gewerkt wordt met PUR zo verkeerd? In dit artikel leggen we uit wat PUR is, waarom PUR niet schadelijk is voor de gezondheid en aan welke richtlijnen Takkenkamp moet voldoen om PUR veilig aan te brengen.
Wat is purschuim?
Een ander woord voor PUR is Polyurethaan. Dit materiaal bestaat uit twee componenten en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Deze twee componenten zijn PMDI en Polyol. De twee componenten worden samengevoegd en zo ontstaat purschuim. Het materiaal wordt vloeibaar aangebracht en wordt binnen enkele minuten een hardschuim. Het voordeel van purschuim is dat het materiaal een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Laat u uw vloer isoleren met PUR? Dan kunt u rekenen op een besparing op uw energierekening en een toename van uw wooncomfort.
Purschuim is ideaal omdat het alle kieren en naden goed kan dichten. Er zijn veel verschillende vormen en typen van PUR. Het is belangrijk om de isolatie te laten uitvoeren door een bedrijf dat gebruik maakt van een pur met gesloten cel. Wanneer purschuim op de goede manier wordt aangebracht en er wordt voldaan aan richtlijnen, dan is het niet schadelijk voor uw gezondheid of voor uw woning.
Hoe werkt het?
Bij Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers wordt purschuim vooral gebruikt voor vloerisolatie. Via de kruipruimte gaat onze isolatiespecialist onder uw vloer. Hier wordt tegen de onderkant van de vloer purschuim aangebracht. In de video hieronder ziet u hoe we te werk gaan:
Wanneer wordt pur veilig aangebracht?
Om pur veilig aan te brengen, zijn er door verschillende organisaties richtlijnen vastgesteld. Takkenkamp voldoet aan de richtlijnen van certificatieorganisatie SKG-IKOB. Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat pur alleen maar positief effect kan hebben. In het Bouwbesluit is vastgesteld dat u tijdens het isoleren, en 2 uur na het isoleren, niet in de woning aanwezig mag zijn. Daarom bent u verplicht de woning te verlaten wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Ook mag u de kruipruimte niet betreden tot 14 dagen nadat de vloer met purschuim is geïsoleerd, zo kan het pur schuim goed uitharden. Tot slot krijgen klanten het advies de dagen na de werkzaamheden goed te ventileren in hun woning. Een goede oplossing voor ventilatie, is het aanbrengen van ventilatieroosters.
Wanneer gaat het mis?
In welke gevallen is pur wel schadelijk voor uw gezondheid? Wanneer pur niet op de goede manier wordt aangebracht, kan het purschuim zacht en nat blijven. Op deze manier komen er dampen vrij die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat er wordt gecontroleerd of het purschuim goed is aangebracht en of het goed hard wordt. Als het schuim is uitgehard, zijn er geen negatieve gevolgen voor uw gezondheid.
Takkenkamp en purschuim
Waarom zou u kiezen voor Takkenkamp als u purschuim wilt laten aanbrengen? Een aantal feiten op een rij:
- Met 40 jaar ervaring in het verwerken van purschuim als isolatiemateriaal zorgen wij ervoor dat pur veilig wordt aangebracht en er geen risico’s ontstaan voor uw gezondheid.
- Gecertificeerd door SKG-IKOB. Wij zijn in het bezit van KOMO procescertificaat voor het sprayen van de onderkant van begane grondvloeren met het spraysysteem van polyurethaanschuim.
- Wij worden regelmatig gecontroleerd door certificeringsinstelling SKG-IKOB om vast te stellen dat er via gestelde richtlijnen wordt gewerkt.
- Voor het aanbrengen van purschuim hebben wij isolatiespecialisten in dienst met veel ervaring. Onze vakmannen ervaren geen gezondheidsklachten, ook al brengen ze al jaren purschuim aan.
Zijn er alternatieven?
Bij ons heeft u altijd de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Ook voor vloerisolatie zijn er andere oplossingen als u niet kiest voor purschuim. Wij werken uitsluitend met de beste isolatiematerialen. Meer informatie over andere isolatiematerialen voor uw vloer, leest u hier. Voor meer informatie met betrekking tot purschuim kunt u ook terecht op de website van Kennisplatform Gespoten PURschuim.
Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.