FAQ
Veelgestelde vragen
-
Hoelang duren de isolatiewerkzaamheden?
Bijna altijd is de isolatie binnen een halve of hele dag uitgevoerd. Geen grote verbouwing, geen rommel, niet lang wachten tot het klaar is. Binnen een dag kunt u genieten van meer wooncomfort en een lager wordende energierekening!
-
Waarom moet ik mijn woning isoleren?
U kunt om verschillende redenen uw woning isoleren. U wilt bijvoorbeeld besparen op uw energierekening. Het kan ook zijn dat de muren of vloer van uw woning koud aanvoelen en u dat graag anders zou willen zien. Of u wilt uw energielabel verhogen. Het feit dat er onder voorwaarden een subsidie vanuit de overheid is voor isolatiemaatregelen kan een goede bijkomende reden zijn om juist nu uw woning te isoleren.
Wat u precies kúnt isoleren en of het zinvol is voor uw woning hangt af van de locatie van uw woning, de specifieke woningeigenschappen en de bouwperiode van uw huis.
-
Waarom komt er iemand langs voor een adviesgesprek?
Tijdens een adviesgesprek kan een adviseur uw woning van dichtbij onderzoeken en bijvoorbeeld in de spouwmuur en de kruipruimte kijken. Op basis hiervan kan hij echt een maatwerkadvies geven over de isolatiemogelijkheden. Bijvoorbeeld welke materialen het beste gebruikt kunnen worden. U kunt alle vragen stellen die u heeft en na afloop krijgt u dan direct een offerte passend bij uw situatie en woning. Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.
-
Kunt u ook een offerte voor mij maken zonder dat u langs komt?
We maken ook offertes gebaseerd op informatie die u ons geeft en gegevens die we uit algemene openbare systemen kunnen ophalen. U heeft dan een goed idee wat het gaat kosten. U kunt de offerte rustig bekijken, vragen stellen en ook (digitaal) accepteren. Daarna komen we altijd nog langs voor een inspectie. Elk huis is uniek en om zeker te zijn dat u de juiste oplossing krijgt en onze uitvoerende teams exact weten wat ze moeten doen, komen we graag uw huis met eigen ogen bekijken.
-
Kan ik subsidie krijgen voor het isoleren van mijn woning?
Jazeker, de ISDE-subsidie (vanaf 1 januari 2021)! Als u 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, of een isolatiemaatregel combineert met HR++ glas of triple glas, krijgt u achteraf een mooie bijdrage aan uw investering. Je kan isolatiemaatregelen ook combineren met bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet.
Over de exacte voorwaarden kunt u meer lezen op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
-
Is spouwmuurisolatie altijd mogelijk?
Als u een woning heeft die tussen 1920 en 1990 gebouwd is, dan heeft deze vaak een spouw die nog niet gevuld is met isolatiemateriaal of hij is gevuld met materiaal van lage kwaliteit. Het is dan zeker interessant om de mogelijkheden van spouwmuurisolatie te bekijken en spouwmuurisolatie is dan vrijwel altijd mogelijk.
Oudere woningen hebben vaak geen spouw en nieuwere woningen zijn vaak al goed geïsoleerd. In uitzonderlijke gevallen kan een spouw te smal zijn om zinvol te kunnen isoleren.
-
Zijn mijn gestucte/geschilderde muren ook geschikt voor spouwmuurisolatie?
Helaas niet. Een verflaag is namelijk meestal dampdicht. Ook verf die in de basis dampopen is, wordt bij een tweede keer opbrengen steeds dampdichter. Dat geldt ook voor stuc. Als je dan toch de spouw tussen de muren isoleert, kan de stuc- of de verflaag het vochttransport blokkeren. Dan krijgt u een ophoping van vocht. Dat kan gaan bladderen en scheuren. En u krijgt vochtdoorslag op de binnenmuur. Wij willen de 10 jaar garantie op ons werk met een overtuigd gevoel kunnen geven en dat is in deze situatie helaas niet mogelijk.
-
Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?
U bespaart natuurlijk op de energierekening! Daarnaast is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie in een spouwmuur één van de goedkoopste en minst arbeidsintensieve vormen van isolatie. Een goed geïsoleerde spouwmuur voorkomt tocht vanaf de muren, waardoor het zorgt voor een comfortabeler leefklimaat binnen de woning.
-
Kies ik voor gevel of spouwmuurisolatie?
Bij spouwmuurisolatie vullen we de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur met isolatiemateriaal. Bij Takkenkamp hebben we diverse isolatiematerialen om uw spouwmuur op een passende manier te vullen
Als uw woning geen spouw heeft, kunt u mogelijk kiezen voor buitengevel- of binnengevelisolatie. Bij Takkenkamp bieden we deze vorm van isolatie niet aan.
-
Waarom worden tijdens een adviesgesprek gaatjes in mijn muur geboord (endoscopisch onderzoek gedaan)?
We boren een aantal gaatjes in de muren en kijken met een klein cameraatje in de spouw. We beoordelen dan de staat van de binnenkant van de spouwmuur en kijken of er geen cementbaarden of spouwvervuiling (verbindingen tussen de twee muren door middel van cement) in de spouw zitten. Dit kan anders koudebruggen vormen en vochtproblemen veroorzaken.
Het is ook mogelijk dat we oude isolatiematerialen aantreffen in uw spouw. Op basis daarvan kunnen we eventueel een andere keuze maken in het isolatiemateriaal dat we gebruiken voor uw spouwmuurisolatie.
-
Wat is het verschil tussen bodem en vloerisolatie?
We brengen bodemisolatie op de bodem van de kruipruimte van uw woning aan. Vloerisolatie brengen we tegen de onderkant van uw houten of betonnen vloer aan. Aan bovenkant van de kruipruimte dus.
-
Krijg ik na het isoleren vocht- of schimmel problemen?
Niet als er goed naar de ventilatie gekeken wordt en dat doen we bij Takkenkamp. Het grootste gedeelte (98%) van het vocht (waterdamp) wordt door ventilatie naar buiten afgevoerd.
-
Kan ik mijn platte dak isoleren?
Dat kan wel, maar niet bij Takkenkamp. Wij bieden diverse isolatiemogelijkheden voor hellende binnendaken. Voor andere vormen van dakisolatie zoals het isoleren van een platdak of het isoleren van het buitendak kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met (gespecialiseerde) aannemers.
-
Waarom moet u als bewoner uw huis tijdens het aanbrengen van PUR isolatie verlaten?
Als verwerkers van gecertificeerde bedrijven op de juiste wijze en volgens de geldende regels en richtlijnen gespoten PURschuim in kruipruimtes aanbrengen is het gebruik ervan veilig en levert dit geen gezondheidsklachten op. Dit bewijzen ook de onderzoeksresultaten van onderzoeksinstituut TNO (hier te downloaden), de uitkomsten van onderzoek door RPS en het uitgebrachte advies van de Gezondheidsraad.
In het Bouwbesluit geldt sinds 2020 het voorschrift dat je als bewoner tijdens en ten minste twee uur na afloop van de werkzaamheden je woning niet betreedt. Deze regel gold al voor gecertificeerde verwerkers. Uit de onderzoeken van TNO en RPS en het advies van de Gezondheidsraad kwam naar voren dat de risico’s bij het aanbrengen van gespoten PURschuim verwaarloosbaar zijn. Dan nog is het logisch om je huis te verlaten tijdens en tot twee uur na het aanbrengen van het materiaal. Door je woning tijdelijk te verlaten sluit je als bewoner ieder mogelijk contact met stoffen uit die incidenteel in de leefruimtes vrijkomen bij het aanbrengen van PURschuim uit. Het risico brengen we zo terug van verwaarloosbaar naar nul.
Advies op maat
Iedere woning is anders en vraagt een specifieke aanpak. Neem nu vrijblijvend contact met ons op en laat u adviseren. Takkenkamp kan u gratis voorzien van een offerte.