EPS isolatie

Geëxpandeerd polystyreen

Wat is EPS isolatie?

Geëxpandeerd polystyreen, kortweg EPS isolatie, is een typische en in de meeste gevallen witte kunststof en wordt in de volksmond over het algemeen piepschuim of PS-hardschuim genoemd. De Engelse afkorting EPS staat voor expanded polystyrene.

Het West-Vlaamse bedrijf Heule begon in 1956 met de productie van EPS als isolatiemateriaal en deed dat onder de merknaam Isolation Moderne, kortweg Isomo. Naast Isomo is EPS isolatiemateriaal ook wel bekend onder de merknamen Depron, Tempex en Styropor. Geëxpandeerd polystyreen wordt dankzij haar unieke materiaalstructuur als één van de beste isolatieoplossing voor huizen gezien. EPS wordt, naast isolatiemateriaal, ook voor andere toepassingen gebruikt. De bekendste zijn verpakkingen en producten voor de sector grond- weg- en waterbouw.

eps-parels-takkenkamp-min

Welke soorten EPS isolatie zijn er?

  • EPS isolatieplaten

    Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is beschikbaar als isolatieplaat, in de vorm van chips en als EPS bolletjes, ook wel parels genoemd. EPS isolatieplaten zijn gemaakt van kunststof en zijn zeer licht waardoor het gemakkelijk is aan te brengen. Het heeft een korrelige structuur en bestaat voor het grootste gedeelte uit lucht. De platen zijn beschikbaar met en zonder tand en groef.

  • EPS isolatieparels

    EPS isolatieparels zijn kleine bolletjes die bestaan uit 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Deze parels bestaan maar voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Deze parels gaan met een lijmlaagje in de spouwmuur waardoor alle gaatjes en kiertjes gevuld worden.

  • EPS isolatiechips

    EPS chips zijn groter dan parels. Isolatiechips worden voornamelijk gebruikt voor de isolatie van kruipruimtes. Net als de parels, bestaan de chips ook grotendeels uit lucht. Lucht is de beste thermische isolatie, wat EPS bijzonder geschikt maakt als isolatiemateriaal voor uw woning.

Wat kunt u met EPS isoleren?

EPS chips worden met name gebruikt voor de isolatie van kruipruimtes. Wanneer er wordt gekozen voor EPS chips als isolatiemateriaal is het van belang dat de volledige bodem wordt voorzien van een laag EPS chips die gewoon in de ruimte worden gespoten. De vochtigheid in de kruipruimte zal onder de chips blijven en zo niet de ruimte indringen. Dit gebeurt alleen wanneer de volledige kruipruimte is bedekt met EPS chips, anders trekt de vochtigheid naar een niet-geïsoleerde plek in de ruimte waardoor de luchtvochtigheid in huis zelf kan toenemen.

EPS isolatieplaten worden voornamelijk ingezet als isolatiemateriaal voor (zolder)vloerisolatiegevelisolatie en het isoleren van daken. EPS parels worden daarentegen vaak ingezet voor spouwmuurisolatie.

Isolatiewaarde EPS isolatie

EPS heeft een hoge isolatiewaarde (0.30 – 0.040 W/mK). EPS is goed bestand tegen weers- en temperatuursinvloeden, onderhoudsvrij en vermindert het transport van vocht naar de woning. Hierdoor behoudt EPS de isolatiewaarde gedurende de jaren omdat het isolatiemateriaal niet veroudert of verweert.

Voordelen EPS isolatie

EPS isolatie heeft een groot aantal voordelen voor u als consument:

  • Het is een relatief goedkoop isolatiemateriaal omdat het vochtbestendig en rot- en schimmelvrij is waardoor het een duurzaam isolatiemateriaal is.
  • Tevens hebben invloeden van het weer of vanuit huis geen invloed op de goede eigenschappen van het isolatiemateriaal, waardoor EPS haar isolatiewaarde erg lang zal behouden.
  • EPS is een relatief goedkope manier van isoleren vanwege de duurzaamheid van het isolatiemateriaal.
  • EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten.
  • Omdat EPS licht isolatiemateriaal is, is het goed te snijden of te zagen en heel gemakkelijk aan te brengen.
  • EPS heeft een brandvertragende werking en de gassen die vrijkomen bij verbranding zijn minder schadelijk en giftig dan natuurlijke isolatiematerialen. Houd bij het plaatsen van de EPS isolatieplaten wel rekening met de brandveiligheid van uw woning. Wij raden u daarom ook aan om over de isolatieplaten gipsplaten te plaatsen. Dit werkt brandvertragend en dekt het geheel mooi en netjes af.


Nadelen EPS isolatie

Ondanks de vele voordelen die EPS isolatie biedt, is EPS niet de meest milieuvriendelijke isolatie oplossing omdat het basismateriaal van EPS kunststof is. Om deze vorm van isolatie te produceren is aardolie nodig en tijdens het fabriceren van EPS worden chemische producten gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. EPS is echter wel volledig recyclebaar en bevat geen irriterende stoffen. Verder is EPS materiaal wat minder flexibel materiaal waardoor bepaalde kieren en hoekjes wat minder goed afgedicht kunnen worden. PUR isolatieschuim kan een oplossing zijn om ook deze kieren, gaatjes en hoekjes goed af te dichten.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen