vloer-isolatie-header

De voordelen en mogelijkheden van isoleren vanuit de kruipruimte

Een betonvloer isoleren

Een betonvloer bestaat vaak uit meerdere lagen: de draagvloer, eventueel een isolatielaag en de afwerkvloer. Wanneer de vloer niet geïsoleerd is, kan warmte eenvoudig via de vloer ontsnappen en de kou van onder de woning binnen komen. Door een isolatielaag onder de vloer aan te brengen, blijft de warmte in huis beter behouden. 

Een betonvloer isoleren is een effectieve manier om warmteverlies te beperken en het wooncomfort te verhogen. Een goed geïsoleerde betonvloer zorgt voor een lagere energierekening, een duurzamer huis en meer comfort in zowel zomer als winter. Maar hoe pak je dit aan? En wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel leggen we alles uit over het isoleren van een betonvloer.

Het belang van een betonvloer isoleren

  • Minder warmteverlies
    Een geïsoleerde vloer houdt de warmte binnen in de in de winter en de warmte buiten in de zomer.
  • Lagere energiekosten
    Door een goed geïsoleerde vloer verbruik je minder energie.
  • Duurzaamheid
    Een geïsoleerde woning heeft een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Vochtregulatie
    Minder kans op optrekkend vocht en schimmelvorming.
  • Meer wooncomfort
    De vloer voelt minder koud aan en zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in huis.

Het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal direct tegen de onderkant van de betonvloer aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de woning blijft en de vloer zelf minder koud aanvoelt. 

Bodemisolatie 

Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht en richt zich meer op het verminderen van vocht en kou vanuit de grond. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van materiaal zoals EPS-parels of isolatiefolie. Bodemisolatie vermindert vocht en kou, maar heeft een minder groot effect dan vloerisolatie. 

Hoewel beide methoden bijdragen aan een comfortabeler en energiezuiniger huis, biedt vloerisolatie de grootste energiebesparing en wordt deze door Takkenkamp aanbevolen als de meest effectieve oplossing.  Takkenkamp voert zowel vloerisolatie als bodemisolatie uit, zodat je in jouw woning optimaal profiteert van energiebesparing en comfort.

Vloerisolatie_PUR

Beton op zand isoleren

Als er geen kruipruimte aanwezig is en de woning direct op zand is gebouwd, bieden wij een vloer op zand oplossing. Hierbij wordt de zand onder de vloer weggezogen en vervolgens wordt de ruimte gevuld met isolatiemateriaal. Neem voor meer informatie deze manier van isoleren contact met onze adviseurs. 

Betonvloer van bovenaf isoleren

Als er geen kruipruimte aanwezig is, kan  gekozen voor isolatie bovenop de betonvloer met isolatieplaten of vloerelementen. Dit is bijvoorbeeld een optie bij renovaties of wanneer u de vloer opnieuw wilt afwerken. Het ophogen van de vloer kan zorgen voor complicaties bij deuren, plinten en aansluitingen met andere ruimtes. Takkenkamp voert deze methode daarom niet uit.  Het effect van isolatie boven op de betonvloer is minder groot dan de voordelen van het isoleren onder de vloer. 

vloer op zand isolatie

Geschikte isolatiematerialen voor betonvloer

Voor het isoleren van een betonvloer zijn verschillende materialen beschikbaar. Takkenkamp past de volgende isolatiematerialen toe voor vloerisolatie en bodemisolatie:
  • Isolatiefolie (PIF): Deze folie wordt voornamelijk gebruikt bij bodemisolatie en helpt om vochtproblemen in de kruipruimte te verminderen. Het reflecteert warmte en voorkomt dat kou vanuit de bodem de woning binnendringt. Takkenkamp past PIF toe in specifieke situaties waar bodemisolatie gewenst is.
  • Isolatieschuim (Nestaan Arvenol® SQ28): Dit hoogwaardige schuimisolatiemateriaal wordt direct tegen de onderkant van de betonvloer aangebracht. Het vormt een naadloze laag, wat zorgt voor een uitstekende thermische isolatie en helpt om warmteverlies te minimaliseren. Takkenkamp gebruikt dit materiaal bij vloerisolatie.
  • EPS parels: Lichtgewicht en betaalbaar, EPS-parels zijn een effectieve keuze voor bodemisolatie. Ze verspreiden zich goed over de bodem van de kruipruimte en helpen om optrekkend vocht en kou tegen te gaan.
  • Drowa chips: Deze vorm van bodemisolatie is ideaal voor kruipruimtes met vochtproblemen. De chips zorgen voor een droge en warmere ondergrond, waardoor de luchtvochtigheid in de kruipruimte afneemt en kou minder wordt doorgelaten.
  • Minerale wol: Dit isolatiemateriaal biedt zowel thermische als akoestische voordelen. Minerale wol wordt door Takkenkamp toegepast bij vloerisolatie, waarbij het materiaal direct tegen de onderzijde van de betonvloer wordt aangebracht voor een optimaal isolerend effect.
Andere isolatiematerialen, zoals PIR, XPS, Fermacell vloerelementen, Knauf Brio, Steenwol vloerplaten en Kingspan Kooltherm / Resol, bieden specifieke voordelen maar worden niet door Takkenkamp gebruikt voor vloerisolatie. Dit heeft te maken met toepasbaarheid, effectiviteit en de beste oplossingen voor duurzaam en efficiënt isoleren.
vloerisolatie-1

Kosten van het isoleren van een betonvloer 

De kosten voor betonvloer isolatie variëren afhankelijk van de gekozen methode, het isolatiemateriaal en de toegankelijkheid van de vloer. Vloerisolatie via de onderkant is doorgaans kostenefficiënter dan isolatie aan de bovenzijde. Bovendien levert het isoleren via de kruipruimte het meeste comfort en energiebesparing op. Om een nauwkeurige kosteninschatting te krijgen, is een gratis en vrijblijvend isolatieadvies van Takkenkamp aan te raden. 

Subsidie voor het isoleren van een betonvloer 

Voor het isoleren van een betonvloer kun je in veel gevallen gebruik maken van subsidie via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit kan de kosten van de isolatiemaatregelen aanzienlijk verlagen. Lees hier meer over de actuele subsidie op isolatie. 

Veel gestelde vragen

  • Hoe isoleer ik een bestaande betonvloer?

    De beste methode met het hoogste rendement is om isolatie aan de onderzijde van de vloer aan te laten brengen via de kruipruimte. 
  • Kan PIR isolatie onder mijn betonvloer? 

    PIR is een effectief isolatiemateriaal, maar wordt niet door Takkenkamp gebruikt voor vloerisolatie. 

  • Hoe maak je een betonnen vloer minder koud?

    Door vloerisolatie of bodemisolatie aan te laten brengen aan de onder de vloer. Of door een vloerverwarmingssysteem te combineren met isolatie.

    Wilt u weten welke isolatiemogelijkheden geschikt zijn voor uw woning? Vraag een gratis en vrijblijvend isolatieadvies aan bij Takkenkamp! 

Neem vandaag nog contact met ons op!

Wilt u meer informatie over het isoleren van uw houten vloer?

Persoon18