Jaren 50 woning isoleren
Ervaar comfort in uw jaren 50 woning
Wonen in een jaren 50 huis
In de jaren 50 was er dringend behoefte aan extra woningen. De oorlog was voorbij en de nood was hoog. Bij de bouw heeft dit er helaas in geresulteerd dat veel woningen niet voorzien zijn van goede woningisolatie. Het isoleren van een woning was in deze jaren nog niet echt aan de orde. Er waren nauwelijks eisen omtrent isoleren vanuit het bouwbesluit. Daarnaast werd er gebouwd met kwalitatief mindere materialen (asbesthoudende platen etc). Ook waren centrale verwarming en kierdichtheid nog geen vereisten.
Kijkend door de jaren heen, is het na-isoleren van jaren 50 woningen steeds belangrijker geworden. Nieuwe huizen worden dan ook vaak voorzien van goede isolatie, ongeacht of het een koopwoning of een huurwoning is. Bent u in bezit van een jaren 50 woning? Dan geldt voor u de taak om voor 2050 duurzamer te gaan wonen. Bij Takkenkamp begrijpen we dat dit een hele opgave kan zijn. Vooral als u nog veel isolatiemaatregelen moet gaan treffen. Zo kan een dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie bijdragen aan een goed geïsoleerde woning.
Kosten van isoleren
Veel eigenaren van een jaren 50 woningen of oudere huizen vragen zich af wat de kosten zullen zijn om hun woning volledig te isoleren. Echter, kunnen de kosten per woning zeer verschillend zijn. Het jaren 50 huis bij u in de straat heeft misschien een spouwbreedte van gemiddeld 8 centimeter, terwijl woningeigenaren in een andere buurt of stad een woning heeft met een spouwbreedte van gemiddeld 5 centimeter. Dit maakt dat voor de ene woning meer isolatiemateriaal nodig is dan voor een andere woning.
Ook kunnen het aantal vierkante meters erg verschillen tussen deze type woningen waardoor de kosten ook niet gelijk zullen zijn. Daarnaast kan ook de bereikbaarheid van uw woning bepalend zijn om een uiteindelijke prijs vast te leggen. Kortom, wilt u precies weten wat u te wachten staat en wat de verschillen zijn per vierkante meter? Wij geven u graag advies op maat!
Kansen voor uw woning
Om minder te hoeven stoken, kunt uw delen van een woning isoleren. Denk hierbij aan onderdelen van uw woning die in aanraking komen met de buitenlucht of de grond. Als hiervan de isolatie optimaal is uitgevoerd, kunt u de verwarming wat lager zetten dan u gewend bent. De volgende delen zijn onder andere mogelijk om aan te pakken:
- U kunt de buitengevel van binnen laten isoleren. Dit kan met onder andere isolatiedekens of hardschuimplaten. Een alternatief is om de hele buitengevel te isoleren met voldoende isolatie. Dit geeft uw woning een nieuwe uitstraling.
- De begane grondvloer is ook mogelijk om voor een groot deel te isoleren. Hiervoor kan vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd. Daarbij is het belangrijk dat dat kruipruimte volledig droog is. Hier kan de kruipruimte worden voorzien van isolatieparels of hardschuimplaten.
- Daarnaast kunnen daken met een bitumen dakbedekking van buitenaf worden geïsoleerd. Door te kiezen voor deze aanpak, voorkomt u dat er condensvorming ontstaat.
- Heeft u een dak met dakpannen en dakbeschot? Dan kunt u deze van binnen laten isoleren met hardschuimplaten of isolatiedekens. Ook is het mogelijk om de zolderverdieping te isoleren. Wanneer deze niet in gebruik is, kan er inblaaswol op de zoldervloer geblazen worden. Indien de zolder wel wordt gebruikt is binnendak isolatie mogelijk een betere oplossing.
Een comfortabele slaapkamer of hobbykamer creëren op de zolder? Zorg dan dat deze goed geïsoleerd is. Zo krijg je meer wooncomfort, ook op de bovenste verdieping. Meestal hebben jaren 30 woningen geen dakisolatie. Door dakisolatie toe te passen op de zolder kunt u flink besparen. De meest populaire optie is het isoleren van je dak vanuit de binnenkant.
Glas vervangen
Naast de verschillende benoemde onderdelen hierboven, is het tevens mogelijk om uw ramen te vervangen door verbeterd glas. Denk hierbij aan het vervangen van enkel of dubbel glas naar HR++ of HR+++ (triple glas). Daarnaast zou u nieuwe kozijnen kunnen laten plaatsen die bijdragen aan het isolerende vermogen van uw woning. Bijkomend voordeel is dat het ook bijdraagt aan het klimaat, doordat u minder CO2 uitstoot. Het vervangen van enkel glas door HR++ glas in bestaande kozijnen kost in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 3500 euro. De jaarlijkse besparing bedraagt ongeveer 280 euro.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Bent u nieuwsgierig in wat wij voor u kunnen betekenen om uw jaren 50 woning te verduurzamen? Wij geven graag advies op maat! Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en laat u informeren.